Jeneratörlerde Periyodik Kontrol
Jeneratör, tanım olarak, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir tür elektrik üreticisi olmaktadır. Şebekede enerji kesildiği zaman ya da hiç elektrik enerjisi yok ise jeneratörler kullanılmakta ve elektrik üretilmektedir. Ana şebeke enerjisi kesildiği zaman, jeneratörler kısa sürede devreye girmekte ve bağlı olduğu yüklere elektrik enerjisi vermektedir. Bir başka tanım ile binaların, tesislerin yedek elektrik enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Jeneratör periyodik bakımı; jeneratörün güvenli bir şekilde, fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini tespit etmek için periyodik bir şekilde yapılan muayene işlemidir.
Jeneratör Periyodik Kontrolü
Jeneratör periyodik kontrolleri ve muayenesi; 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” gereğince iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği içeriğinde belirtildiği gibi yıl içinde en az 1 kez yapılmalıdır. Bu işlev yasal zorunluluktur. Bu kontrollerde genel göz ile kontrolün yanında;
– Elektrik pano ve tesisatlarının kontrolleri
– Marş sisteminin kontrolleri
– Yakıt sistemi kontrolleri
– Göstergenin kontrolü
– Blok ısıtıcı kontrolü
– Termal kontroller
– Akü kontrolleri
– Ses seviyesi kontrolleri
– Topraklama kontrolleri
İlginizi Çekebilir:Trafo Ölçümleri
şeklinde yapılmaktadır. Jeneratör bakımları genelde üretici firmalar veya bakım firmaları tarafından belirli sürelerde rutin bir şekilde yapılmaktadır. Genellikle filtrelerin değiştirilmesi ve genel göz ile kontrol işlemleri yapılmaktadır. Bu bakımdan makinenin verimli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli ve üreticinin de belirlediği periyotlarda gerçekleştirilir. Fakat jeneratörlerde periyodik kontrol tarafsız olan firma tarafından yapılmalıdır. Bu şekilde jeneratörlerin daha güvenli bir şekilde çalışmasını esas alan kontroller yapılmakta ve daha uygun olmaktadır.
Jeneratör Periyodik Muayene
İş yerlerinde bulunan jeneratörlerden istenilen verimin alınabilmesi için periyodik kontroller gerçekleştirilmektedir. Periyodik kontroller yasal olarak iş yerlerinin düzenli bir şekilde yaptırması gereken zorunlu kontrollerdir. Bu açıdan jeneratör periyodik kontrol süresi standart olarak 1 yıl şeklinde belirlenmiştir. Fakat aylık olarak yapılan bakım, jeneratörün eksiksiz bir şekilde hazır beklemesini sağlar. Yıllık bakım da jeneratörün çalışması esnasında güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
Jeneratör Periyodik Kontrolün Önemi
Jeneratör periyodik kontrolü ve muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk olması halinde en kısa sürede jeneratörde tespit edilen uygunsuzlar giderilmeli ve gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Sonrasında gerekliliklerin karşılanıp karşılanmadığı da tekrardan kontrol edilmelidir. Jeneratörlerin periyodik kontrol işlemleri zamanında ve uzman ekipler tarafından yapılmalıdır. Ayrıca jeneratörlerde arıza çıkması durumu da en az seviyeye düşer.
Bunun sonucunda da enerji kesintisi yaşandığı zaman cihaz anında devreye girer ve üretim ve hizmet kesintisi yaşanmaz. Yapılan muayenelerde cihaz ile ilgili olarak bir sorun ya da eksiklik, tehlike oluşturabilecek durum jeneratör periyodik kontrol raporu ile detaylı bir şekilde sunulmaktadır.