Elektrik Tesisat Raporu
Elektrik tesisat raporu, konut ve iş yerlerinin mevzuata uygun olup olmadığını göstermektedir. Belirli standartların karşılanıp karşılanmadığını kontrol etmek amacı ile verilen elektrik iç tesisat uygunluk raporu, resmi olarak kabul edilmektedir. Önemli bir kontrol mekanizması olduğundan, her tesisat için uygulanması gerekmektedir. Uygulamanın yanı sıra malzeme kalitesi de kontrol edilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Trafo Bakım
Elektrik İç Tesisat Raporu Neleri Kapsar?
Elektrik tesisat raporunun uygunluk alması için taşıması gereken kriterler bulunmaktadır.
Genel tesisat göz ile muayene edilmektedir.
- Tesisat izolasyon direncinin mevzuata uygun olması gerekmektedir.
- Topraklama tesisatının yeterli ve doğru bir şekilde yapılması önemli olmaktadır.
- Bazı binalar için yıldırımdan korunma tesisinin mevzuata uygun bir şekilde olması gerekmektedir.
Elektrik Tesisat Raporunun Yararları Nelerdir?
Kontrol edilebilirlik noktası göz önüne alındığında, elektrik tesisat raporu kullanıcılar için önem arz etmektedir. Çeşitli ölçüm ve göz ile muayeneler yapıldıktan sonra rapor düzenlenmektedir. Düzenlenen elektrik tesisatın raporun geçerlilik süresi 1 yıl olmaktadır. Elektrik Mühendisler Odası tarafından yetkili kılınan elektrik mühendisleri elektrik tesisat raporu verebilmektedir.
Elektriksel ekipmanların adeta bir röntgeni gibi olan elektrik tesisat raporunda, arızaya sebep olabilecek zayıf noktalar tespit edilmektedir. Makinelerin arızalanmalarına neden olan noktalar ile birlikte yangına karşı zayıf noktalar da bulunmaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından elektrik tesisat raporunun mutlaka alınması gerekmektedir. Ayrıntılı bir keşif raporu olduğundan, arızalara çok daha hızlı bir şekilde müdahale edilmektedir.
Elektrik Tesisat Raporunu Kimler Düzenleyebilir?
Elektrik-elektronik mühendisleri tarafından düzenlenen elektrik tesisat raporu, uygunluk değerlendirmelerini göstermektedir. Bünyesinde elektrik mühendisi çalıştıran işletmeler, ölçümleri kendi mühendislerine yaptırabilmektedir. Yalnız sadece ölçüm yapabilmekte olup rapor hazırlayamamaktadır. Hazırlanan raporların geçerli olabilmesi için Ekipnet sistemine kayıtlı olunması ve topraklama yetkilendirme belgesi gibi yeterlilikler aranmaktadır.
İşletmelerde çıkan yangınların büyük bir kısmının nedeni, elektrik kaynaklı olmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için elektrik tesisatın periyodik bakımları aksatılmamaktadır. Periyodik kontrol sırasında çıkan eksikler, en kısa sürede giderilmektedir. İç tesisat kontrolü, bütün işletmeler için büyük önem arz etmektedir. Ayrıca elektrik tesisat raporunda elektriksel parametrelerin ölçüm ve raporlanması sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçümü
Elektrik Tesisat Raporunda Yer Alan Bilgiler Nelerdir?
Bina ve tesis hakkında genel bilgiler veren elektrik tesisat raporu, yüksek elektrik bilgisine sahip olan kişiler tarafından hazırlanmaktadır. Formun incelenmesi ve onaylanması için muayenenin eksiksiz bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Elektrik tesisat raporunda; tesisatın güncel durumu, yapılan kontrollerin sonucu ve yönergelere uygun olup olmadığı tarzında bilgiler yer almaktadır.
Risk doğurabilecek noktalar olması durumunda, elektrik tesisat raporu için gerekli uygunluk verilmemektedir. Fazladan açılan şalterler gibi ekstra masraf getiren noktalar, elektrik tesisat raporu ile tespit edilmektedir. Elektrik tesisat raporu zorunlu bir uygulama olduğundan, raporda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz beyan edilmesi gerekmektedir. Yapılan kontroller ve testler sonucunda, elektrik tesisat raporu hazırlanmaktadır.