İş Kazaları ve Nedenleri Nelerdir?
Çalışanın iş yerinde yürütülen faaliyetler sırasında fiziksel ve mental olarak uğradığı zararlar iş kazası olarak değerlendirilmektedir. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için mutlaka iş ile alakalı bir faaliyet yürütülürken gerçekleşmiş olması gerekir. İş kazası sadece çalışanı değil; çalışanın bakmakla yükümlü olduklarını da doğrudan etkilemektedir.
Çalışan iş kazası geçirdikten sonra tedavi sürecinde işe gidememekte ve maddi kayıp yaşamaktadır. Bunun yanı sıra iş kazalarında fiziksel kalıcı hasarlar meydana gelmekte ve çalışanın iş gücünde kayıplar söz konusu olmaktadır. Tüm bu unsurlar değerlendirildiğinde çalışma ortamının güvenli olması çalışanlar açısından önem arz etmektedir.
İş Kazalarının Sebepleri Nelerdir?
Birden fazla unsur iş kazasına yol açmaktadır. İş kazalarının başlıca sebebi; çalışılan ortamda kazaya karşı yeterince önlem alınmamasıdır. Örneğin elektrikli aletlerle çalışılan bir ortamda elektrik kablolarının açıkta bulunmaması gerekmektedir.
Düşme tehlikesi bulunan çalışma ortamlarında çalışanlara gerekli ekipmanların sağlanması gerekmektedir. İşveren tarafından kazalara karşı önlem alınmadığı takdirde iş kazası meydana gelmektedir.
İş kazalarının bir diğer nedeni ise çalışanların kurallara uymamasıdır. İşe uygun ekipmanların kullanılmaması, uyarıların dikkate alınmaması gibi unsurlar iş kazalarına yol açmaktadır.
Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlıkları da kazalara yol açmaktadır. Uykusuzluk, hastalık, yoğun stres ve dikkatsizlik kazaların başlıca sebepleri arasındadır.
Kazalarına Karşı İşverenler Hangi Önlemleri Almalıdır?
İş kazasının meydana gelmemesi için işverenler çalışma ortamını güvenli bir şekilde düzenlemekle yükümlüdür. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına uygun düzenlemeler yapmak yasal olarak işverenin sorumluluğundadır.
İşveren işle alakalı gerekli ekipmanları temin etmeli ve bu ekipmanların çalışanlar tarafından kullanılmasını teşvik etmelidir.
İşveren düzenli olarak çalışma ortamının güvenliğini kontrol etmeli veya görevlendireceği bir sorumlu tarafından kontrol edilmelidir.
Çalışanların fiziksel ve ruhsal sağlıkları takip edilmeli ve yetersiz olduğu durumda çalışmaya zorlanmamalıdır.
Çalışanlara iş kazaları ve nedenleri hakkında düzenli olarak eğitim ve seminerler düzenlenmelidir.
Kurallara uymayan, uyarıları dikkate almayan çalışanlar takip edilmeli ve gerektiği takdirde iş sözleşmesi sonlandırılmalıdır.
İş Kazasına Karşı Çalışanlar Hangi Önlemleri Almalıdır?
İşverenler kadar çalışanlara da bu konuda sorumluluk düşmektedir.
- Çalışanlar iş faaliyetini yürütürken mutlaka uygun ekipmanları kullanmalıdır. Ekipman kullanmayan diğer çalışanları uyarmalı ve ekipman kullanmaya teşvik etmelidir.
- Hastalık uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlarda çalışmamalı; çalışan durumu sorumlulara bildirmelidir.
- Çalışanlar çalışma alanında gördükleri kazaya yol açabilecek sorunları sorumlulara bildirmelidir.
- Çalışanlar, çalışma ortamında ve iş faaliyeti sırasında uygunsuz davranışlarda bulunmamalıdır.
İş Kazasına Karşı Alınması Gereken Diğer Önlemler Nelerdir?
İş kazasına karşı iş güvenliği uzmanı bulunmalı veya iş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren firmalardan bu hizmet alınmalıdır.
Çalışılan ortama önlemleri hatırlatıcı uyarı levhaları asılmalıdır.
Acil durumlar için çalışanlara ilkyardım bilgisi verilmelidir. İlkyardım ekipmanları kolaylıkla ulaşılabilecek yerlere yerleştirilmelidir.
Gerekli durumlarda çalışanlar fiziksel ve psikolojik destek almaya teşvik edilmeli ve çalışanlara bu hizmet sağlanmalıdır.